Welcome, Guest! Registration RSS

Belogorsk regional organization "Fund of communities"

Saturday, 18.05.2024
Main » 2012 » April » 17 » Уважаемые представители организаций гражданского общества Крыма!
12:22
Уважаемые представители организаций гражданского общества Крыма!

В ходе изучения, анализа и обсуждений состояния дел и тенденций в гражданском обществе Украины, по инициативе Института демократии имени Пилипа Орлика, лидерами более 30 организаций гражданского общества из разных регионов Украины  в  целях консолидации третьего сектора Украины разработаны определенные рекомендации. Данные рекомендации призваны помочь усилить потенциал гражданского общества. Просим рассмотреть рекомендации и использовать в работе. Настоящий вариант рекомендаций носит рабочую форму, поэтому все ваши комментарии и предложения просим направлять в адрес координатора проекта Светланы Еременко svitlana.yeremenko@gmail.com


Рекомендації вироблені лідерами громадських організацій та експертами  в рамках проекту «Сприяння консолідації громадянського суспільства в Україні» (робочий варіант)

По темі: Недержавні громадські організації  в умовах спаду розвитку демократії в Україні: проблеми і перспективи:

-Рекомендувати донорам надавати фінансову підтримку тим організаціям, які, хоч і не мають великого досвіду, але мають гарні ідеї ;

-Малим НДО вивчати досвід досвідчених потужних організацій, які мають вплив і авторитет у суспільстві;

-Підтримувати ініціативні групи, які працюють, мають ідеї і в майбутньому стануть громадськими організаціями;

-Боротись з кумівством, побратимством,  корупцією, які вже пронизали і сферу НДО;

-Продумати заходи, які б сприяли позитивному сприйняттю громадських організацій органами влади та суспільством (наприклад, гарний досвід Ярмарок громадських організацій у Донецьку, на яких вони представляли свої досягнення);

-Щоб сконсолідувати громадянське суспільство в Україні, необхідно розробляти: спільну мету, спільне бачення, спільні механізми, які сприятимуть об’єднанню НДО. Як показує досвід, коли НДО об’єднуються,  результат принаймні у 10 разів вищий.

-НДО повинні демонструвати СПРОМОЖНІСТЬ – діяти, на щось впливати.

- Необхідно налагоджувати партнерство всіх: НДО, влади, громадськості, ЗМІ. Проекти повинні бути спрямовані на задоволення базових потреб людини (водопостачання, каналізація, кооперація, обробіток землі, створення рільничих спілок).

 

-В роботі з населенням необхідно враховувати психологічні особливості населення і цілеспрямовано працювати на формуванням в нього критичного мислення, підвищення власної самооцінки.

   -Необхідні освітні програми для діючих ГО, зокрема для бухгалтерів, доступність в   відео-форматі тренінгів в мережі інтернет.

   -Спонукати громадські організації здійснювати вплив на політиків та політику на місцях.

-Ініціювати законодавчі зміни в трьох напрямках: введення 1% філантропії, підвищувати роль та значення профспілки, запроваджувати реальне самоврядування.

-Надавати підтримку (фінансову) малим організаціям.

-Необхідна структуризація в середовищі громадських організацій, створення територіальних асоціацій, коаліцій тощо, які підсилять громадські організації та сприятимуть консолідації громадянського суспільства в Україні.

-Необхідна підтримка різного роду неформальних ініціатив.

-Здійснювати акцент на молодь та пенсіонерів, як рушійну силу в громадянському суспільстві.

-Поширення позитивних прикладів і показ перспектив.

-Виховання нових лідерів.

-Бізнес-мислення відсунути на другий план, розвивати домінування громадянського мислення.

-Орієнтація в програмах і проектах на процес і процеси.

 

По темі: «Громадянське суспільство та держава: співпраця НДО та місцевої влади»

 -Українським законодавцям належить прийняти новий Закон «Про громадські організації»;

- Уряду належить розробити такий алгоритм дій органів виконавчої влади, який би створив безальтернативні умови залучення громадян до здійснення місцевої політики.

-Завдання і вимоги, записані у таких документах, повинні бути не декларативними, а імперативними, тобто такими, що не допускають вільного трактування і забезпечують належну виконавську дисципліну і відповідальність.

-Інститутам громадянського суспільства, лідерам і громадським -діячам більш наполегливо пропонувати органам влади свої можливості і йти на конструктивний діалог на партнерських засадах.

 -Формами взаємодії з владою учасники «круглого столу називали Звернення, Запити, Скарги, Запрошення на збори, громадські слухання, з метою покращення відкритості і публічності діяльності влади. 

 -Підсилення інституційної спроможності і ресурсного потенціалу інститутів громадянського суспільства через створення громадських коаліцій.

-Активізувати пошук активних громадян, особливо серед молоді,  і залучати їх до спільної громадської діяльності.

-У стосунках НДО та місцевої влади потрібне довгострокове планування. Слід розробляти програми співпраці, у яких буде детально описано зобов’язання сторін, план співпраці та очікувані результати.

-Влада та НДО мають довіряти один одному. Ця довіра має базуватися на спільних цілях, високому професіоналізмі, відкритості та добросовісності обох сторін.

-Влада має розглядати НДО як рівноправного партнера, що залучає інтелектуальні, організаційні та фінансові ресурси задля розвитку місцевої громади. З цієї позиції місцева влада має всіляко підтримувати розвиток третього сектора у своєму регіоні. 

-Пропонуючи владі нову ініціативу, НДО має чітко уявляти собі обопільну відповідальність за результати втілення її у життя.

-Успішність практичного застосування механізмів громадської участі в однаковій мірі залежить від бажання влади та активності і фаховості НДО.

По темі: «Місцеве самоврядування в Україні: посилення впливу громадян на процес прийняття рішень органами влади. Громадська ініціатива у системі місцевого самоврядвання.

 

-Налагоджувати горизонтальні зв’язки через пошук і реалізацію спільних програм і проектів важливих для територіальних громад регіону;

 

-Проводити обмін досвідом, інформацією, надавати один одному ресурсну допомогу, активно використовуючи соціальні мережі Интернет;

 

-Укріплювати зв’язки із місцевими ЗМІ, включаючи їх у проектну діяльність у якості активних авторів формування суспільної думки;

 

-Уалагоджувати системні контакти із представниками органів влади через входження своїх членів до різних дорадчих органів і рад при місцевих органах влади, міському голові.

 

-Удосконалити систему місцевого самоврядування в Україні шляхом її реформування в напрямку збільшення ролі місцевого самоврядування та підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування їх посадових осіб перед територіальною громадою;

-Активніше використання судових позовів, як дієвий механізм впливу на органи місцевої влади;

-Покращити інформованість громадян багатьох населених пунктів країни про положення, передбачені законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», якими регламентується питання проведення громадських слухань, загальних зборів громадян та впровадження місцевої ініціативи, в тому числі шляхом прийняття статутів територіальних громад;

-Необхідне вироблення чітких норм звітності перед виборцями депутатів місцевих рад обраних за мажоритарною та пропорційною системами;

-Громадським організаціям необхідно краще розуміти свої права та можливості і використовувати їх на практиці.

 По темі: «Співпраця недержавних громадських організацій та
бізнесу: реалії сьогодення»

-НДО мають постійно дбати про зростання свого інституційного і кваліфікаційного рівня, будувати свою діяльність й історію  у спосіб близький і прийнятний для бізнес середовища, вчитися розмовляти із представниками бізнесу зрозумілою для них мовою.

-Враховуючи глибину і масштаби поставлених перед собою планів і завдань, громадські організації мають навчитися у максимально ефективній формі використовувати всі наявні в них можливості і ресурси. Такими формами, наприклад, можуть бути асоціації, коаліції, тимчасові творчі групи або об’єднання, інше, що дозволяє зміцнити ресурсну спроможність інститутів громадянського суспільства, підвищити їх професійну здатність і авторитет.

-НДО повинні пропонувати більше ідей, які зможуть зацікавити бізнес.

-НДО мають більше уваги приділяти удосконаленню власної організації, підсилюючи ті аспекти діяльності, які сприяють покращенню публічності її діяльності, допомагають широким колам населення, бізнесу і владним інституціям краще розуміти їх статутні цілі і завдання.

-Враховуючи правову невизначеність і недосконалість законодавчого забезпечення діяльності організацій громадського сектору треба продовжувати активну підтримку ініціативних груп, громадських організацій, таких як http://www.civicua.org, http://merezha.ua/, http://gromrady.org.ua/ та інших, діяльність яких спрямована на громадську підтримку прийняття ВР України законів, необхідних для подальшого розвитку громадянського суспільства, в т.ч. і таких, які б спонукали українських підприємців до благодійності і підтримки соціально важливих громадських ініціатив.

По темі: «Налагодження співпраці недержавних громадських організацій та засобів масової інформації: як подолати причини нерозуміння?»

 -Провести дослідження і виявити потенційно корисні для себе ЗМІ, редакційна політика і громадянська позиція яких у більшій мірі відповідає інтересам самої громадської організації;

- Налагодити персональні робочі контакти з журналістами відібраних для співпраці видань;

- навчити членів своєї організації (працівника),відповідальних за зв’язки із ЗМІ, прийнятним для обох сторін формам і методам роботи;

-Розширити спектр інформаційних каналів спілкування із ЗМІ, використовуючи сучасні програмні продукти такі як, наприклад, СКАЙП, соціальні мережі «F», «T», ін..

-Запропонувати контактним ЗМІ довгострокову стратегію (інформаційну кампанію) співпраці, намагаючись стати для них одним з найбільш надійних і достовірних джерел інформації по даній тематиці;

-Вести пошук  соціально важливих тем і проектів, діяльність в яких передбачала б системну взаємодію із ЗМІ;

-Запропонувати громадській раді при Донецькій державній адміністрації включитися до пошуку можливостей створення на базі Дон.ТРК каналу громадського телебачення;

- Вести пошук форм до об’єднання ресурсів, наприклад в вигляді  коаліцій НГО, для заснування власних засобів масової інформації і спільного  їх використання в інформаційно-просвітницькій, правозахисній і іншій їх статутній діяльності.

По темі: «Соціальна політика держави у регіональному вимірі. Роль НДО у вирішенні соціальних проблем»

 - Постійно займатися самоосвітою в т.ч. й на  досвіді інших споріднених організацій в тій сфері діяльності, як є для них пріоритетною;

-Покращувати публічність своєї діяльності,

-Пропонувати  органам державної влади і місцевого самоврядування, іншим  соціально відповідальним суб’єктам свої послуги, намагаючись об’єднувати ресурси і зусилля на ключових питаннях регіональної соціальної політики; 

-Вважати пріоритетним своїм завданням  подальше ресурсне зміцнення і інституційний розвиток своїх організацій, розширення сфери послуг і напрямків діяльності.

 

Views: 771 | Added by: Vit | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: