Welcome, Guest! Registration RSS

Belogorsk regional organization "Fund of communities"

Saturday, 18.05.2024
Main » 2012 » April » 7 » Кримські НУО інтегруються у всеукраїнське громадянське суспільство!
21:26
Кримські НУО інтегруються у всеукраїнське громадянське суспільство!

Кожній області України відповідає якась особливість. Але лише Автономна Республіка Крим у силу свого геополітичного положення і статусу стоїть найбільш відокремлено від інших регіонів. Громадські або як їх ще називають неурядові організації (НУО) Криму в цьому не виняток. Тому участь 5-6 квітня представників відразу декількох активних кримських громадських організацій у всеукраїнській конференції «Консолідація громадянського суспільства в Україні - актуальна проблема сьогоднішнього дня» стало важливим кроком для активної інтеграції кримського громадського сектора в громадянське суспільство України.


Конференція була організована і проведена в Києві однією з найстаріших і найбільших громадських організацій України Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика. Метою конференції стало вивчення позитивного досвіду роботи організацій громадянського суспільства з різних регіонів Україні і вироблення рекомендацій щодо сприяння консолідації громадського сектору в Україні.
В рамках конференції учасники мали унікальну можливість перейняти позитивний досвід роботи громадських організацій друг у друга, щоб потім адаптувати його в своїх регіонах. Наприклад, цікавим досвідом поділилися донецькі колеги. У Донецькій області на рівні обласної ради та адміністрації працюють програми, що реально стимулюють розвиток діяльності громадського сектора. Так в області щорічно виділяються бюджетні кошти для проведення конкурсів міні грантів для проектів громадських організацій. І якщо в перший рік на ці цілі виділилося 1 млн. грн. і було отримано недостатньо заявок, щоб освоїти всі кошти, то в цьому році виділено вже 4 млн. грн. та отримано 7-8 заявок на кожен міні грант. Причому в членах конкурсної комісії представлені не лише представники влади, а й визнані лідери громадянського суспільства області. Крім програми спільних міні грантів, в області діє спеціальна окрема програма підтримки проектів організацій національних меншин. На реалізацію даної програми також виділяються чималі кошти - до півмільйона гривень. В цілому в області відпрацьована практика, коли практично жодна обласна програма не приймається без активної участі організацій громадянського суспільства.
Цікавими для учасників конференції стали і більш точкові приклади ефективної роботи громадськості. Наприклад, про роботу громадської організації з Соснівки Львівської області розповів Павло Савчук, який зі своїми однодумцями вже багато років практикує активне виховання молоді за допомогою веломарафонів. В ході подібних заходів у юнаків не тільки зміцнюється фізична форма, а й розвивається почуття дружби, волонтерства та патріотизму. Завдяки веломарафону десятки хлопців з Соснівки побачили не тільки багато міст України, але і Євросоюзу.
Дуже цікавим став виступ лідера Центру регіонального розвитку «Топ-Кая» Олександри Целіщевої, яка дала аналітичний огляд стану та тенденцій кримського громадянського суспільства. Доповнили виступ Олександри й інші учасники з Криму серед яких був і голова правління Білогірської районної організації «Фонд громад» Віталій Хомутов (http://communityfund.at.ua/). Кримчанам дійсно було чим поділитися з колегами з областей України. Сьогодні Крим по праву займає одне з лідируючих місць по кількості та активності організацій громадянського суспільства.
В результаті конференції також прийняті відповідні рекомендації, які будуть розповсюджені серед організацій громадянського суспільства України та стануть хорошим помічником процесу консолідації громадянського суспільства нашої держави.


Конференція відбулась за підтримки NED - Національного фонду розвитку демократії, Вашингтон, США.


Віталій Хомутов

Views: 623 | Added by: Vit | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: